Bijna crash tussen Airbus en Drone?

De Telegraaf publiceert een artikel over een bijna-crash in de UK vandaag. Het blad toont een militaire drone van bijna 1000 kg maar beschrijft een speelgoed-drone van een paar kilogram. De piloot van de Airbus ziet de drone langsvliegen. Tuurlijk.

Bijna crash tussen Airbus en Drone

Een beetje een onzin-verhaal dus. Je zult mij niet betrappen op (drone)vliegen bij een vliegveld. Elk vliegveld heeft een eigen gereguleerde airspace, waarin je niet mag vliegen met een drone. Dat is strikt verboden in de wet, maar het is ook boerenverstand. Dat is nu precies het probleem waar de afgelopen weken over gesproken is, en stelselmatig wordt vermeden in de pers.

Rotterdam kent precies zo’n airspace gebied. Als je toch zou moeten vliegen in een stad (met vergunning) dan wordt een stukje luchtruim helemaal vrij gehouden van ander verkeer, speciaal voor jouw vergunning. Dat moet je eerst aan andere vliegers bekend maken middels een NOTAM, een Note to All Airmen. Veel creatieven ervaren je als zeikerd als je meldt dat sommige dingen niet kunnen of toegestaan zijn. In jouw bericht zie je precies waarom dat zo hard nodig is. Hier ging het toevallig goed, maar denk je in wat er was gebeurd als het mis was gegaan. Ik moet er niet aan denken. Tot slot: een drone kan best een groot ding zijn, met behoorlijk wat gewicht. Bovendien hangt er een stabilisator en een dikke camera onder. Dat kan heel goed ernstige schade toebrengen aan een verkeersvliegtuig. Ook bij een aanvaring met een cockpit bijvoorbeeld. Maar, dat kan een grote vogel ook, een Gans, Zilvermeeuw of wat dan ook. En, dat gebeurt ook echt, een grote jaarlijkse schadepost in de burgerluchtvaart. Maar, een crash om die reden komt veel minder voor. Moraal: blijf gewoon weg uit verboden luchtruim, of gebruik een alternatief: een camera op een hoge paal, die niet vliegt! Ook leuk en mooi, en veel makkelijker in te zetten.

De films zijn werkelijk schitterend, maar tegelijkertijd ook gemaakt met bloedlink vliegwerk! Oordeel zelf.