Vliegende camera


Er is weinig beeldmateriaal dat meer positieve aandacht trekt dan beelden vanuit een vliegende camera. De drone maakt in tal van bedrijfstakken een razendsnelle en onstuitbare opmars door. Drones worden niet alleen voor recreatieve of creatieve doeleinden ingezet: toepassingen zijn eindeloos: industriële inspecties, medische hulp, vervoer van pakketten, landbouw, militair, brandbestrijding, noem maar op. De technologie ontwikkelt zich in hoog tempo. Dat geldt niet alleen voor de luchtvaartuigen, maar ook voor de gimbals (stabilisators) en natuurlijk de camera’s.

Vergunning noodzakelijk

In Nederland hebben we sinds oktober van 2013 nieuwe wetgeving voor UAV’s, onbemande luchtvaartuigen. Deze regels zijn bindend voor drone-vliegers.  De mogelijkheden beperken de commerciële en creatieve inzet van drones, maar er blijven gelukkig meer dan voldoende mogelijkheden over. Daar waar je nooit toestemming krijgt om te vliegen is de inzet van een hoogtestatief mogelijk. Voor een hoogtestatief is geen vergunning noodzakelijk. Hetzelfde geldt overigens voor KAP, Kite Aerial Photography. Vliegerfotografie is erg bewerkelijk, sterk weersafhankelijk, en niet geschikt voor video. Commercieel niet interessant, tenzij ingezet in bijzondere omstandigheden. Geen vergunning betekent niet dat er geen sprake is van regelgeving. Vlieghoogte en locatie zijn wel degelijk gereguleerd.

 

Vliegen met drones is dus ALTIJD gereguleerd. Het is voor jou als opdrachtgever belangrijk om je te realiseren dat niet alles mogelijk is. Daarom is de combinatie met hoogtestatief en cable-cam zo slim. Als opdrachtgever mag je geen beelden gebruiken die niet legaal tot stand gekomen zijn, dus vrijblijvend is dit bepaald niet. Aan welke regels moeten wij voldoen om veilig te kunnen vliegen voor onze opdrachtgevers?

 • Een start- en landingsplaats
 • Gecontroleerd vlieggebied
 • toestemming van de eigenaar van het gebied
 • Een vergunningsaanvraag
 • Overig luchtverkeer inlichten via een NOTAM, ten minste 24 uur voor de vlucht
 • Altijd een zichtverbinding met het toestel
 • Een waarnemer (payload manager) / fotograaf die de veiligheid van start en landingsgebied bewaakt, en oog op de omgeving houdt
 • De maximale hoogte bedraagt 120 meter
 • Uitwijken voor alle andere luchtverkeer
 • niet vliegen boven bebouwing
 • niet vliegen boven (water)wegen, spoorrails of andere kunstwerken, etc.
 • de dronevlieger mag zelf een risico inschatting maken van de situatie

Fotografenservice

Dronevliegen en zelf copyright behouden? Dat kan!

Onze drones hebben een dubbele besturing. Dat wil zeggen: de piloot vliegt het toestel en houdt altijd direct zicht. De beeldmaker (videograaf of fotograaf) heeft een eigen besturing en HD monitor, en bepaalt beelduitsnede, en het creatieve proces. De beeldmaker maakt ZELF de foto of video!  Het landingsgestel is intrekbaar, en de creatieve man of vrouw (meestal de opdrachtgever) heeft alle vrijheid om de camera (meestal een DSLR) te bewegen. De camera is middels een gimbal gestabiliseerd. Deze gimbal compenseert alle bewegingen van de drone. Een vliegende camera is zowel geschikt voor fotografie en video. Het mooie van deze aanpak is, dat de beeldmaker – fotograaf, videograaf, art-director – zélf de beelden maakt, en dus het copyright behoudt. Na de landing gaat de SD kaart dus met de opdrachtgever mee, zodat deze hiermee direct aan de slag kan.

Onze drone is niets meer dan een zeer flexibel hoog statief geworden. Geen gezeur met vergunningen of regelgeving, wij nemen dat compleet uit handen.

Opmaak 1

Tarieven

T.a.v. de inzet van drones kennen we een aantal tarieven:

 • Object – video en/of fotografie (bedrijven, makelaars)
 • Halve dag tarief (ca. 4 vluchten van 10 minuten)
 • Dagtarief (ca. 8 vluchten van 10 minuten)
 • Meeneemtarief (we fotograferen je object als we in de buurt zijn)
 • Transportkosten (ca. 22 ct/km)
 • Aanvraag vergunning

Vergunning verlenende instanties

Om in Nederland (en Europa) te mogen vliegen zijn toelatingen noodzakelijk van verschillende instanties:

ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport)
De betreffende Provincie
EuroUSC

Als opdrachtgever heb je weinig te maken met alle papierwerk, dat doen wij voor je. Meer weten over de huidige regelgeving? Lees dan dit bulletin over zakelijk gebruik van UAV’s!
Er is veel maatschappelijke discussie over kleine “speelgoed” drones die door particulieren worden gevlogen, in de openbare ruimte. Wat een modelvliegtuig is, en waar het gebruikt mag worden lees je in de laatste aanpassing (december 2014) van de regeling modelvliegtuigen. Hier wordt duidelijk dat ook de kleine drones aan regels gebonden zijn, net als de zakelijke grote broers. Dat maakt het leven voor de lokale veldwachter makkelijk: alle drones boven bebouwing, mensenmassa’s, wegen, spoorwegen etc. gaan in de fout. In de afgelopen maanden  werd veel het excuus “particulier” afgedaan met een vrijbrief om overal te vliegen in de openbare ruimte, wat leidde tot veel maatschappelijke discussie. Voor ondernemers is het belangrijk om te weten dat uitsluitend legaal tot stand gekomen beelden gebruikt mogen worden.

Piloten

We werken altijd met dezelfde vliegers, met volledige bevoegdheid. Nadat de opdracht duidelijk wordt, moet de eigenaar van de grond vooraf toestemming verlenen. Het is belangrijk dat deze stappen worden afgerond voordat de toestemming wordt aangevraagd. Dat gaat tegenwoordig erg snel; binnen enkele werkdagen kan de toestemming al verleend worden. Uitgebreide informatie mbt vliegers en vergunningen worden tijdens de voorbereidingen uitgewisseld. Het is voor jou als opdrachtgever van belang dat je achteraf kunt aantonen dat je beelden op legale wijze tot stand zijn gekomen.

03-Slider-drone

Privacy

Voor drones gelden geen andere regels dan voor elke fotograaf. Je mag geen personen fotograferen (portretteren) zonder hun toestemming, het portretrecht. We kennen allemaal de indianenverhalen van een drone boven de tuin van de zonnende buurvrouw. Realiseer je, dat de buitenkant van een woning, en dus ook de tuin, openbare ruimte is. Dat neemt niet weg dat het portretrecht van toepassing is. Onze hoogtebeelden zijn doorgaans vrij hoog gemaakt (tussen 40 en 120 meter hoogte). Op die hoogte zijn geen individuele personen meer te herkennen. Mocht je ons tegenkomen in het veld, en bezorgd zijn m.b.t. de inhoud van de beelden: spreek ons gerust aan, we laten ze je graag zien.

Meer voorbeelden hoogtebeelden in groot formaat op Flickr.com

Voorbeeld toegepaste hoogtebeelden in de Mooi Gorinchem app, voor iPhone en iPad, en Android smartphones en tablets.