Een nieuwe fietsbrug tussen Utrecht en Leidsche Rijn

Utrecht heeft de ambitie om wereld fietsstad te worden. Een schitterend nieuw project krijgt langzaam maar zeker vorm en geeft fietsers alle ruimte. Een nieuw te realiseren brug over het Amsterdam Rijnkanaal zal de nieuwe wijk Leidsche Rijn verbinden met de Utrechtse binnenstad.

Er zullen uitsluitend fietsers en voetgangers gebruik maken van de nieuwe Dafne Schippersbrug. Leidsche Rijn zal in de toekomst ruim 100.000 inwoners groot zijn. Een snelle fietsverbinding over het kanaal is een enorme route-verkorting, en een aanwinst voor de stad Utrecht. De brug zal per etmaal ca. 4700 fietsers overzetten. Na enige vertraging zal de Dafne Schippersbrug eind 2016 in gebruik worden genomen.

Deze week hebben we een bouwinspectie met behulp van luchtfotografie uitgevoerd. De nieuwe fietsroute loopt via de brug over het dak van de nieuwbouw van OBS Oog en Al. Een fraaie bocht zorgt er voor dat het stijgingspercentage niet al te hoog wordt voor fietsers; minder dan 3%. Zodra het nieuwe schoolgebouw in gebruik wordt genomen zal het bestaande oude schoolgebouw plaatsmaken voor duurzame woningbouw. Naast een fietsroute op het dak zal ruimte gereserveerd worden voor een schitterende daktuin. Tot slot wordt een flink deel van het dak gebruikt voor het opwekken van zonne-energie.

(klik op de foto voor een vergroting)

VHP_8MAR16-6

Het nieuwe gebouw van OBS Oog en Al krijgt vorm. Ook wordt de fietsroute al zichtbaar.

De fietsroute dwars over het dak van de basischool wordt al goed zichtbaar! Het linkerdeel komt vol met zonnepanelen, naast de fietsroute zal een daktuin verschijnen.

De fietsroute zal dwars over het dak van de basischool lopen en wordt al goed zichtbaar! Het linkerdeel komt vol met zonnepanelen, naast de fietsroute zal een daktuin verschijnen.

VHP_8MAR16-22

De route naar de binnenstad voert straks over een fietsstraat (de Everard Meijsterlaan), uitgevoerd in een rode kleur. Fietsers zijn daar heer en meester, automobilisten zijn slechts te gast!

VHP_8MAR16-11

En daar zal de nieuwe fietsbrug verschijnen, het Amsterdam-Rijn kanaal. Op de achtergrond de nieuwe wijk Leidsche Rijn, met daarvoor de half bovengrondse (!!) tunnel van de snelweg A2.

IMG_2146 FB

Mark Burghoorn na de inspectie in gesprek met Maurice Iseger van Mastum Daksystemen.

Meer weten over dit schitterende en duurzame project?
Kijk op de speciale pagina van Gemeente Utrecht!