Gamechangers in de drone-industrie

De afgelopen dagen werden er een aantal belangrijke nieuwe ontwikkelingen op het gebied van drone-technologie getoond. Zoals iedereen weet bestaat er een spanningsveld tussen technologische ontwikkelingen van drones en de wetgever, die zich vanzelfsprekend zorgen maakt over de massale inzet van drones. Zowel zakelijk en privé gebruik is onderhevig aan strenge regels. Recentlijk hebben we op landelijk en Europees niveau wetswijzigingen gezien.

Het Zwitserse bedrijf Flyability toont een video van de drone die “collision tolerant” is. Ofwel: de drone is bestand tegen aanvaringen, en vormt nauwelijks een bedreiging voor de mens. Hij is licht, en verpakt in een soort ronde cocon, die flexibel is en zeer goed bestand tegen botsingen. Hij kan vliegen en langs muren rollen. Personen zijn beschermd tegen de rotor. Het gedrag van de drone doet een beetje denken aan een zeepbel, airbag of een Skippybal. De drone is goed in te zetten in gebouwen, waar geen directe zichtlijn is tussen vlieger en drone. Toepassingen zijn reddingswerkers, brandweerkorpsen, technische inspecties (instortingsgevaar) en meer.

Het prachtige van deze ontwikkeling is dat een aantal terechte bezwaren van de wetgever weggenomen kunnen worden, en dat er dus een reeks zeer positieve toepassingen mogelijk worden: een echte gamechanger.

De tweede video toont de Krossblade Skyprowler (Kickstarter) een drone die als quadcopter kan opstijgen en landen, en vervolgens overgaat in horizontale vlucht (horizontal flight) als “fixed wing”. Hierdoor ontstaat opeens een forse actieradius, en is het toestel veel langer inzetbaar, bijvoorbeeld bij zoekacties. Het toestel bestaat uit modulaire delen, voor verschillende toepassingen. De techniek opent nieuwe wegen en markten, en het ligt voor de hand dat de wetgever in de toekomst zal volgen met nieuwe regelgeving.

De conceptfilm van de Skyprowler is niet minder dan spectaculair: de “last mile” legt hij af als auto!