iziTRAVEL, een Legodoos voor citymarketeers?

Veel steden kampen met sterk teruglopende bezoekersaantallen. Lagere omzetten in de stad leiden tot leegstand. Lagere koopkracht en een online bestedingspatroon helpen ook al niet. Maar, de economie trekt weer aan; juist nu is het belangrijk nieuwe bezoekers in je stad uit te nodigen.

Mensen van buiten Gorinchem kennen de stad vooral van het verkeersknooppunt, de files, de hoogbouw langs de snelweg en de industrie langs de Merwede. Niet bepaald een fijne plek voor een dagje uit. Weinigen weten dat Gorinchem de grootste intacte oude vestingstad van Nederland is. Samen met het stadje Woudrichem en slot Loevestein vormt de stad de Vestingdriehoek.

Pano vesting

Elke bezoeker vertegenwoordigt een economische waarde. Parkeren, openbaar vervoer, entreegelden, veerdienst en horeca zijn activiteiten die bijdragen aan de stadseconomie. Bezoekers in de stad zullen ook inkopen doen: funshoppen.

iziTRAVEL is vooral een audiotour. Bezoekers krijgen een rondleiding via hun smarthone. Niets is leuker dan een tour van een local! Met de app kun je bekijken welke tours zich in je buurt bevinden. Als je een wandeling start zal een vertelstem uitleg geven zodra je in de buurt komt van een toeristische attractie. De app toont een routekaartje met je eigen positie én de bezienswaardigheden. Makkelijker gaat niet.

Op locatie of thuis op de bank?

Het idee dat je één app hebt, waarin je vele wandelingen kunt gebruiken is ronduit geweldig. Wie een stedentrip gaat maken, kan dus al thuis op de bank kennis nemen van je aanbod. Daarmee wordt de tour opeens geweldig voor citymarketeers. Ook voor lokale bezoekers kan de tour een echte eyeopener zijn. iziTRAVEl is erg audiovisueel. Je kunt soundfiles, tekst en fotografie aanbieden. De belangrijkste tool is echter video.

Feit: iedereen zit er de hele dag met zijn/haar telefoontje in handen, en video is de meest gebruikte toepassing op het internet. Een mooie welkomstvideo is naar mijn gevoel een voorwaarde om nieuwe bezoekers aan te trekken. Deze is vooral wervend – kijk eens hoe mooi mijn stad is – maar de overige video’s mogen inhoudelijk zijn. Met video kun je gebruikers in vaak gesloten gebouwen laten kijken.

De Legodoos

Een iziTRAVEL tour is ook een volle bak aan stadspromotiemateriaal. Alle onderdelen uit de wandeling zijn materiaal om je stad, streek of museum maandenlang onder de aandacht te brengen. Alle content kun je delen op social media. Per POI (Point Of Interest) beschikt de wandeling over vele foto’s. Zo nu en dan een soundfile delen via Soundcloud is een prachtige methode om aandacht op je rondwandeling te vestigen. Hetzelfde geldt voor (mobiele)websites en apps. Mooie en actuele content is ALTIJD het zorgenkind. Websites worden vaak schitterend ontworpen en gebouwd, maar raken vervolgens onder een laag stof bedolven. Het maken voor goede content is een skill, die je eenvoudig kunt uitbesteden, net als het onderhoud aan je website. Maar, budget wordt nauwelijks besteed aan content. Want, dat kunnen we zelf toch ook? Niet dus. Tijd en menskracht is in de regel ontoereikend.

Audiovisueel sober of rijk?

Maak je wandeling zo rijk mogelijk. Het is niet aan de maker om voor de gebruiker keuzes te maken. Natuurlijk wil je niet dat bezoekers buiten video gaan kijken, maar wél graag thuis op de bank geïnteresseerd raken in je storytelling. De tour is vooraf te downloaden op je smartphone, zodat de gebruiker geen beroep hoeft te doen het mobiele netwerk. Daarmee vervalt het bezwaar van een rijke gebruikerservaring, doorspekt met video. Wie klaar is met de wandeling, gooit ‘m na gebruik gewoon weg.

Thema’s

Gaat iziTRAVEL alleen over toerisme en musea? Welnee! Vrijwel alle zakelijke activiteiten zijn geschikt voor een thematische tour: shoppen, horeca, festivals, bungalowparken, woningbouwverenigingen, campings, reisbestemmingen, noem maar op.

Via VVV, ANWB of Gemeente kun je de tour vertalen naar boekvorm. Niet iedereen wil met de smartphone aan de slag. Ook kun je een flyer of kaartje aanbieden met download instructies.

Zelf doen?

Bekijk de iziTRAVEL app op je iOS, Android of Windows Phone apparaat. Zet je GPS aan of zoek de Rondwandeling Vesting Gorinchem. Download de tour via je wifi verbinding.

Feedback is van harte welkom!